.

Επιλεγμένα φωτιστικά !

Φωτισμός Παιδικού Δωματίου

φωτιστικα δωματιου

- Ποιο ρόλο παίζει το τεχνητό φως στην ανάπτυξη του μωρού μας?

Το φως αποτελεί βασικό παράγοντα στην ανάπτυξη των ζώντων οργανισμών. Είναι επίσης άρρηκτα συνδεδεμένο με τη δημιουργία ψυχολογικών καταστάσεων. Τόσο οι εμπειρικοί όσο και οι επιστημονικοί σύμβουλοι φωτισμού, συνδέουν τις συνέπειες του τεχνητού φωτισμού με αυτές που συναντάμε και στο φυσικό.

Από τα πρώτα βήματα της γέννησης του μωρού, επιζητάμε, ως βιολογικό επακόλουθο, το σωστό φωτισμό γύρω από αυτό. Βεβαίως, αποφεύγουμε την έκθεση στο εκτυφλωτικό φως του ήλιου αλλά από την άλλη προσπαθούμε – τις συννεφιασμένες ημέρες – να ενισχύουμε με τεχνητό φως το δωμάτιο.

Ας μην ξεχνάμε δύο βασικούς παράγοντες:

α) την πληροφόρηση που δέχονται ειδικά τους πρώτους μήνες ζωής τα μωρά
β) την ψυχολογία

Κατά τη γέννηση του, ο άνθρωπος, βρίσκεται αντιμέτωπος με μία ακραία διαφοροποίηση μεταξύ του φωτεινού και του σκοτεινού και οι βιολειτουργίες του δένουν πάνω σε αυτήν τη διαφορά.

Όσο πιο ξεκάθαρο γίνεται πως την ημέρα υπάρχει φως και τη νύχτα σκοτάδι, τόσο πιο προσαρμοστικά θα γίνονται σε θέματα ύπνου, παιχνιδιού, επικοινωνίας κλπ. Αλλά δεν είναι μόνο η μέρα και η νύχτα που πρέπει να απασχολούν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Είναι και οι ώρες της χαλάρωσης. Ο έλεγχος, δηλαδή, του φωτισμού κατά τις μεσημεριανές ώρες. Αν μετά από το φαγητό του, εξασφαλίσουμε ένα ήσυχο και ολιγόφωτο περιβάλλον, παίρνει ένα μήνυμα χαλάρωσης και ξεκούρασης. Θα λέγαμε, λοιπόν, πως ο φωτισμός του παιδικού δωματίου (ανεξάρτητα από ηλικία), περιλαμβάνει σε ιδανικές συνθήκες, αρκετά σενάρια.

 

- Πρακτικά, τι μπορούμε να κάνουμε ως προς το φωτισμό στο παιδικό δωμάτιο?

 • Έλεγχο του φυσικού φωτισμού με εξωτερική σκίαση (τέντες και εξώφυλλα – πατζούρια).
 • Γενικό εσωτερικό φωτισμό· ένα κεντρικό φωτιστικό με αρκετό φως που θα μπορεί να ελέγχεται η στάθμη του (με ρεοστάτη ή διπλό διακόπτη).
 • Μερικό (επιτόπιο) φωτισμό επιτραπέζιες ή επιδαπέδιες λάμπες ή φωτιστικά τοίχου (απλίκες), σε σημεία που χρησιμοποιούνται περισσότερο, για διάβασμα ή παιχνίδι, αλλά και σαν το τελευταίο φως πριν τον ύπνο.
 • Φως ασφαλείας ένα φωτιστικό τοίχου, επιδαπέδιο ή επιτραπέζιο με πολύ μικρή ένταση, που θα λειτουργεί ως φως νυκτός (για ψυχολογική διάθεση και κίνηση όταν οι υπόλοιποι κοιμούνται).

 

 

Tips

 • Χρησιμοποιήστε λάμπες οικονομίας στα φωτιστικά που ανάβουν για πολύ ώρα.

 

 • Εάν επιθυμούμε να εναλλάσσουμε την ένταση του φωτισμού μας αλλά να έχουμε και οικονομία, οφείλουμε να το επισημάνουμε στο κατάστημα φωτιστικών. Υπάρχουν φωτιστικά με ηλεκτρονικούς λαμπτήρες (οικονομίας) που ντιμάρονται αλλά δεν ισχύει αυτό για όλα τα φωτιστικά.
 • Μπορούμε να αυξήσουμε τον υπάρχοντα φωτισμό εκμεταλλευόμενοι τις πρίζες που υπάρχουν. Ειδικά τα φωτιστικά δαπέδου μπορούν να αποτελέσουν ισχυρές πηγές φωτισμού ενώ παράλληλα κυκλοφορούν και με ενσωματωμένο ρεοστάτη.
 • Η θερμοκρασία χρώματος είναι ένα χαρακτηριστικό που συναντάμε στους λαμπτήρες. Αναφέρεται στο χρώμα που εκπέμπεται από το άναμμα της λάμπας και διαβαθμίζεται από το θερμό (κίτρινο) χρώμα έως το ψυχρό (μπλε/ λευκό). Ιδανικό στην αναζήτησή μας είναι βέβαια κάτι μεταξύ των δύο άκρων.
 • Ως φως νυκτός- ασφαλείας, εκτός από τα γνωστά φωτάκια με το φις (προσοχή στην ποιότητά τους !), μια πολύ λύση αποτελούν τα led. Είναι ό,τι πιο σύγχρονο κυκλοφορεί, υπάρχει τεράστια ποικιλία φωτιστικών αυτής της τεχνολογίας, είναι οικονομικά και ασφαλή.
 • Προσοχή μεγάλη χρειάζονται και τα φωτιστικά με λαμπτήρες υψηλής θερμοκρασίας (αλογόνου). Καλό είναι να μη βρίσκονται σε φωτιστικά εδάφους ή πορτατίφ, ειδικά εάν δεν έχουν το κατάλληλο πυρίμαχο γυαλί προστασίας της λάμπας.

 

 Λύση ανάγκης:

 
Παρόλο που ο φωτισμός είναι μία πολύπλοκη υπόθεση (κάτι που συχνά αντιμετωπίζεται με προχειρότητα κι από αγοραστές κι από εμπόρους), θα μπορούσαμε να προδιαγράψουμε ένα γενικό πρόγραμμα φωτισμού ως λύση ανάγκης*.

Γενικός φωτισμός:

 • φωτιστικό κρεμαστό από πλεξιγκλάς ή υφασμάτινο περίπου 100W – 120W ή πλαφονιέρα 120W.
 • Φωτιστικό επιτραπέζιο γραφείου: πορτατίφ με ηλεκτρονικό λαμπτήρα (προσοχή κυκλοφορούν και πολύ κακής ποιότητας!)
 • επιτραπέζιο κομοδίνου: πορτατίφ με αμπαζούρ, έντασης 40W.
 • φως νυκτός: φωτιστικό με τεχνολογίας led.

*αναφερόμαστε σε παιδικό δωμάτιο, περίπου 15τμ, με χρωματισμούς μέτριας φωτεινότητας και στιλπνότητας.

 

Να ξέρετε ότι το σημαντικότερο ρόλο στη συγκέντρωση των παιδιών και στη δραστηριότητα με λιγότερη κούραση, παίζουν ο περιορισμός των ενοχλητικών αντανακλάσεων και η ισορροπημένη στάθμη φωτισμού σε όλη την έκταση του δωματίου.

Comments